3 post vakantie productiviteitstips

Posted by on 6-09-2017 in Blog | 0 comments

 

Vakantiemodus

Werk je veel vanuit huis? Heb je schoolgaande kinderen? Dan heb je misschien, net als ik, de afgelopen weken in vakantiemodus gewerkt. Halve dagen. Of een beetje ad hoc. Met veel tijd voor leuke dingen en buiten zijn. Een paar weken leuk, maar nu is het wel weer genoeg.

 

Back to school & Back to work

Hier in Noord zijn de scholen deze week weer begonnen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het lekker vind om weer met volle aandacht aan het werk te zijn.

 

3 tips

In dit blog deel ik drie manieren om produktief aan de slag te blijven. Het is wellicht niet allemaal nieuw voor je. Maar ik had wel reminders nodig om in mijn volle focus te komen. Misschien jij ook?

 

Productiviteittip 1: Doe het niet

‘S morgens je social media checken en je e-mail lezen. Doe het niet! Social media is natuurlijk een grote afleider. Maar dat niet alleen. Social media en e-mail brengen je in een reageer stand. Je gaat mee in de energie van anderen. Voor je het weet gaan de agenda’s van anderen mensen je dag bepalen.

 

Ik ben, zoals je niet zal verbazen, een social media fan. Maar ik raad je aan: let op je tijd. Bouw een vast moment in voor social media en e-mail. Bij voorkeur ergens in de middag.

 

Productiviteittip 2: Eat the frog

Begin in de ochtend met de taak die je het moeilijkst vind. Of een waar je tegenop ziet. ‘S morgens heb je een nog fris hoofd en is je wilskracht het hoogst. Bovendien geeft, het hebben gewerkt aan een moeilijke taak, je een goed gevoel voor de rest van de dag.

 

Bonustip: Werken AAN je bedrijf

Van coach Marielle van der Vlies heb ik een variatie op de Eat The Frog methode geleerd. Zij raadt aan om ‘s morgens als eerste AAN je bedrijf te werken. Een taak te doen waar je bedrijf van gaat groeien. Wat dat is? Bijvoorbeeld je marketing. Schrijf een blog, zet je social media berichten klaar. Schrijf aan je boek. Werk aan de inhoud van je training of workshop.

 

Je helpt dus niet als eerste je klanten. Die help je op een later tijdstip. Zo leef je niet in de waan van de dag IN je bedrijf. Je werkt elke dag ook aan de lange termijn. Zodat je klanten trekt en continuïteit opbouwt.  

 

Productiviteitstip 3: lees de blogs van James Clear

Ik ken niemand die zo helder en inspirerend schrijft over productiviteit door middel van het vormen van goede werkgewoonten (habits) als James Clear. Wetenschappelijk onderbouwd geeft hij keer op keer handvatten waar je echt iets mee kunt. Misschien kende je hem al, want hij is behoorlijk bekend. Zo niet, kijk dan bijvoorbeeld deze video waarin hij vertelt over de vier stadia die je moet doorlopen om jezelf succesvol een nieuwe gewoonte aan te leren.

 

Kortom

Laat je niet afleiden door social media. Doe moeilijke taken eerst. Werk AAN je bedrijf in plaats van IN. En bouw aan je habits. Want met goede gewoonten heb je een betere kans van slagen dan als je vertrouwt op je wilskracht.

 

Heb jij nog een tip?

Wat doe jij zoal om gefocust en productief te zijn en blijven? Plaats je reactie in de comments hieronder. Ik hoor graag van je want ik ben altijd benieuwd naar hoe anderen het doen. En zo leren we van elkaar.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *