Gecamoufleerd opvallen

Posted by on 18-09-2017 in Blog | 0 comments

 

In stevige regenpakken, soms gecamoufleerd. Petten op. En met indrukwekkende apparatuur. 

 

Ook gecamoufleerd natuurlijk

Zo stonden de fotografen met zijn allen in een rij opgesteld langs de rand van het bos.

Ik maakte een rondje door het nationaal park De Hoge Veluwe toen ik ze tegenkwam.  

 

Er stond duidelijk iets te gebeuren

Het was alsof de koning met zijn gevolg elk moment zou kunnen langslopen. Nieuwsgierig als ik ben parkeerde ik mijn auto. Netjes in dezelfde keurige rij. Pakte mijn amateurfototoestel van de achterbank en tuurde over de hei.

Mijn wazige amateur foto

 

Het edelhert in bronstijd

Daar kwam de kudde aan. Hoe gaaf is dat?! Terwijl de hertjes rustig graasden en ik er lustig op los klikte bleven de pro’s opvallend cool.

 

De kennis der ervaring

Ze stonden op hun gemakje wat te kletsen achter hun statief. Verplaatsten het nog een metertje naar rechts. Of naar links. Belden ontspannen naar collega’s: “Ja, ze zijn nu net hier aangekomen.”

 

De tijd nemen

Ik vertrok alweer na een kwartiertje. Maar waarschijnlijk hebben zij er nog een paar uur gestaan. Het grote mannetjes edelhert was namelijk nog niet in zicht. Moeilijker te fotograferen dan de koning. Als natuurfotograaf moet je volgens mij vooral geduld hebben.

 

Maar hoe zorg je ervoor dat jouw foto – jouw product – opvalt tussen dat van anderen?

Hoe kun je er uitspringen met je foto’s als je allemaal zo’n beetje vanaf dezelfde plek fotografeert? En allemaal technisch zo’n beetje op hetzelfde niveau zit? Qua kennis. En qua apparatuur?

 

Dat zijn vragen die mij als ondernemer dan weer bezig houden

Misschien zijn een aantal fotografen wel in dienst van een tijdschrift. Dat hun foto’s al bij voorbaat zijn verkocht omdat er deze maand artikelen verschijnen over het edelhert en de bronstijd.

 

Maar zo niet. Dan moet je het hebben van je eigen naamsbekendheid. Hou een photoblog bij. En deel voorproefjes op Instagram

Hashtags

Veel fotografen doen dat natuurlijk al, dus leuk om dan na zo’n weekend op #edelhert of #hogeveluwe of #bronstijd te kunnen zoeken. En dan te beseffen: hee, misschien stonden we wel naast elkaar van het weekend zonder er erg in te hebben.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *