Hoe kun je je zakelijke impasse overbruggen?

Posted by on 1-02-2018 in Blog | 0 comments

 

Ondernemen gaat niet altijd zoals je van te voren bedenkt.

 

Bijna elke ondernemer loopt daar tegenaan. De kans is groot dat jij dat ook al eens hebt ervaren.

 

  • een workshop met te weinig inschrijvingen. Doe je wel het goede?
  • dat project dat aan je neus voorbij gaat
  • je wordt ziek en je werk ligt stil. Oh en daarna wordt je kind ziek. En welja. Kind 2 natuurlijk ook.
  • iemand met wie je nauw samenwerkt stopt en gaat iets anders doen. Hoe moet je dat oplossen?
  • je krijgt niet helder voor jezelf wat je volgende stap moet zijn

Voor je het weet lig je stil. Een regelrechte impasse met bijbehorende frustratie omdat je gewoon verder wilt, maar het lukt niet. WAT NU?!

 

Er zijn dingen die jou weer op weg kunnen helpen. Hieronder 3 ideeen of lessen die ik leerde uit kleinere en grotere impasses.

 

Vertrouwen houden

Deze afgelopen januari was voor mij een maand dat er weinig uit mijn handen en hoofd. Ziek. Kinderen ziek. Een aanrijding. Veel tegengestelde gedachten over de koers van mijn bedrijf. De dagen tikten weg zonder aanwijsbare vooruitgang. Frustratie alom.

 

Trust the Process

Hoe meer je in zo’n situatie focust op resultaat. Op antwoorden. Hoe slechter je je gaat voelen. Je zit in een proces. Je hoofd – of hart – is op zoek naar een nieuwe balans. Je lichaam is bezig met je weerstand weer op peil krijgen. Laat ze even hun gang gaan. Kun jij lekker in bad.

 

Blijf in contact met andere ondernemers

Soms wil je ‘s morgens gewoon je dekbed over je hoofd trekken en in bed blijven. De hele dag slapen. Of Netflixen. Of gedachteloos surfen op het internet. En als je het mij vraagt dan hebben de meeste van ons dat af en toe gewoon nodig.

 

Maar vooral als je vanuit huis werkt – en dus veel alleen – doe je er goed aan om uit je eigen hoofd te komen.

Ik werk al ruim tien jaar voor mezelf maar ik ga nog steeds regelmatig naar netwerkbijeenkomsten. Of ik spreek af voor koffie met collega ondernemers.

 

Kost reizen je teveel tijd? Probeer Skype. Sinds begin dit jaar zit ik in een skype groep met 3 collega ondernemers. Eens in de twee weken houden we een skypesessie om elkaar te steunen. Het is even wennen, maar erg leuk als het werkt.

 

Kom uit je hoofd

Creatief bezig zijn helpt om uit je impasse te komen. En sporten ook. Even niet hoeven nadenken ontspant. Geeft ruimte voor iets nieuws.

 

Wandelen, zwemmen en fotografie zijn mijn grootste uitlaatkleppen. Maar tijdens deze koude januari ging ik op zoek naar wat nieuws voor binnen.

 

Zo heb ik de afgelopen maand de aquarelpotloden ontdekt.

 

Heb je, net als ik, veel bijzonder creatief talent in de familie? Ga vooral niet vergelijken. Je doet dit voor jezelf.

 

Hoe vervelend ze ook kunnen zijn. Impasses zijn nodig om weer verder te komen. Ook al wil je graag verder en groeien met je onderneming. Het laat zich niet altijd dwingen. Hopelijk helpen deze drie tips je verder.

 

Wat doe jij om uit kleinere of grotere impasses te komen? Deel je tip zodat we daar allemaal van kunnen leren. Altijd leuk om van je te horen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *