BoekDelen-Donderdag: On Top van Anna Nooshin

Posted by on 8-02-2018 in Blog | 0 comments

 

“Zal ik het leuk inpakken?”

 

Het voelde onbeleefd om nee te zeggen tegen de man achter de kassa. Hij dacht waarschijnlijk dat het boek een cadeautje was voor een dochter. Of een nichtje. De beoogde lezers van dit boek zijn tenslotte jonge meiden van tussen de 12 en 25. Maar nee. Deze was voor mezelf.

Het is een inspirerend boek. Van Nooshin’s succes op jonge leeftijd, en vooral de weg daar naar toe, valt ook als je pas op latere leeftijd bent gaan ondernemen, veel te leren.

Dus blijf vooral nog even chillen 🙂

 

Tekst Achterkant:

Selfmade woman Anna Nooshin richtte in 2011 een van de meest succesvolle online magazines van Nederland op en is een begrip in modeland. Ze werkt met de grootste merken uit de lifestyle-industrie (van Chanel tot Nike) en reist de wereld rond voor haar baan.

In On Top deelt ze haar tips en ideeen over hoe ook jij het beste uit jezelf kunt halen. Ze verpakt deze tips in een eerlijk (succes)verhaal (…)

 

Uitpakken en voorlezen

Dus tijdens een vakantieweek afgelopen zomer pakte ik On Top van Anna Nooshin weer uit het pakpapier. Ik was alleen met mijn jongste dochter van 12 op een verlaten camping in de regen. Alhoewel zwemmen ook prima gaat in de regen bleek daarna voorlezen een gouden greep.

 

Biografisch

Het kwam uit in 2015 en begint met haar jeugd. Het is leuk en interessant om te lezen hoe ze als vluchteling uit Iran de AZC’s heeft ervaren. En vermakelijk hoe ze als jonge tiener van het ene bijbaantje naar het andere gaat. Het wordt al snel duidelijk dat ze niet vies is van hard werken. En dat haar online succes dus ook niet zomaar is komen aanwaaien.

 

Ondernemerslessen

Ik had misschien toch ergens verwacht dat ze, als twintiger een andere kijk zou hebben op ondernemerschap dan ik als eind veertiger. Maar de thema’s die zij aankaart zijn niet zo anders dan waar jij en ik mee bezig zijn.

 

Om die thema’s en onderwerpen vanuit een jong perspectief te bekijken is vooral wat dit boek inspirerend maakt. Af en toe voelt het een tikkeltje naief, al is dat waarschijnlijk enkel door de jonge manier van schrijven. Voor wat ze heeft bereikt kun je alleen maar bewondering hebben.

 

Passie

Het boek moedigt aan om weer eens naar jezelf te kijken. Hoe was je zelf als tiener? Als twintiger? Als je weleens het gevoel hebt je passie te zijn kwijt geraakt dan kan dit boek je zeker helpen. Wat deed jij als kind gewoon omdat je het leuk vond? Zonder dat het een duidelijk doel had?

Het herinnerde mij er bijvoorbeeld aan dat ik als tiener uren kon bezig zijn met taal en schrijven. Rijen met zoveel mogelijk manieren om iemand iets te laten zeggen. Beschrijvingen van mensen die ik zag op televisie.

 

Afsluitend

Een aanrader dus, dit boek. Het boek dicht vooral het gat tussen wie je was en wie je nu bent.  En ook echt een aanrader om samen te lezen met dochter of nichtje. Het leverde leuke gesprekken op met mijn jongste dochter. En nu ligt het op het nachtkastje van mijn oudste.

Is het toch nog een cadeautje geworden.

Heb jij On Top al gelezen? Ik ben benieuwd naar jouw mening over het boek. Of, als je het nog niet hebt gelezen, of je dat nu van plan bent.  Laat het me weten hieronder in de comments.

Aanvullende links:

Anna Nooshin’s online magazine NSMBL

Tedtalk: from refugee to entrepeneur

Je kunt ‘On Top’ van Anna Nooshin hier kopen