BoekDelen-Donderdag: De Focus methode van Elfriede Krauth

Posted by on 15-02-2018 in Blog | 0 comments

Het was weer zo’n ochtend. Met super, geweldige, inspirerende ideeen voor maar liefst drie nieuwe projecten. Nog voor ik mijn eerste koffie goed en wel op had.

 

Herken je dat? Dat gevoel van “YES! Dit is een top-idee. Dit moet ik echt gaan doen!”?

 

Als ondernemers is het onze kracht. Het zien van nieuwe mogelijkheden. Maar afleiding ligt op de loer. Het laatste wat je wilt is 15 lopende projecten. Allemaal half af.

 

Hoe blijf je gefocust? Hoe blijf je op koers?

 

Het is misschien wel een van de belangrijkste dingen die je als ondernemer moet leren. De balans vinden tussen flexibel zijn en focus houden.

 

 

Ik sprak hier in Utrecht over met Elfriede Krauth.

 

 

Ze schreef het boek: “De Focus-methode. Voor zzp’ers met teveel ideeën. Van uitstellen tot afmaken.”

 

Wat heb jij zelf met het onderwerp focus?

Als ondernemer merkte ik al snel dat ik behoefte had aan meer focus. Aan meer kunnen doen in minder tijd. En om al mijn ideeen en plannen een plaats te kunnen geven.

 

‘Getting Things Done’ van David Allen was mijn eerste geweldige eyeopener. Alles onderbrengen in lijstjes. Ik was zo blij met GTD.

 

En echt heel irritant voor anderen

 

Ik wilde iedereen die ik tegenkwam erover vertellen. Elfriede lacht.

 

Ik vond het zo gaaf en het bracht me ook heel ver. En toch miste ik nog steeds regelmatig focus.

 

Hoe ben je dat gaan oplossen?

Door vragen te stellen. Waarom lukte het me soms niet? Om de taken die op die lijstjes stonden ook daadwerkelijk te doen? Ik hoorde van andere ondernemers dat ze hier ook tegen aan liepen.

 

Waarom dwalen we af of beginnen we soms überhaupt niet aan dingen die we vanuit ons verstand wel willen doen?

 

 

Hierover lezen en nadenken sloot bovendien ook aan op waar mijn proefschrift destijds over was gegaan.

 

 

Waar ging je proefschrift over?

Voor mijn proefschrift had ik onderzocht hoe je met behulp van wiskunde en software logistieke processen kunt ondersteunen. Oftewel: hoe je mensen kunt ondersteunen om sneller en efficienter te werken.

 

 

Een van mijn bevindingen was dat je processen wel kunt stroomlijnen, maar dat wij mensen zo complex zijn dat je niet alles in regels kunt vatten. We weten dingen zonder dat we het weten. Maken beslissingen gebaseerd op alles dat we hiervoor hebben gedaan. En dat vaak in een in een splitseconde. En we veranderen ook continu.

 

 

Weg met de regels en lijstjes dus?

Nee! Regels en lijstjes zijn superhandig en geven overzicht. Maar er zit nog een stap voor en daar help ik mensen mee.

 

 

Mensen zijn het meest produktief als ze in een flow zitten. Maar in een flow komen is best lastig. Flow is het gebied tussen verveling en frustratie. Je moet jezelf een beetje uitdagen. Als iets te saai is om te doen heb je er geen zin in. Maar niet teveel uitdagen. Want als het te moeilijk is ga je er tegen op zien.

 

 

Ik heb hier de FOCUS-methode voor ontwikkeld. Het gaat erom keuzes te maken zonder je ideeën geweld aan te doen of je ideeën te kort te doen.

 

Kun je iets vertellen over je boek?

In het eerste deel van mijn boek laat ik zien hoe je dat doet. Maar, en dat zullen veel ondernemers herkennen, dan heb je keuzes gemaakt en krijg je te maken met allerlei onverwachte ideeën waar je van in de stress kunt schieten.

 

 

In deel twee geef ik je houvast om daar mee om te gaan. Hoe wordt je een ontspannen ondernemer?

 

 

Deel drie vervolgens gaat over betrokkenheid. En onder betrokkenheid versta ik niet alleen in contact zijn met anderen, maar vooral ook in contact zijn met jezelf. Met je kern en je eigen wijsheid.

 

 

En ik zie dat het werkt. Van de ondernemers die de FOCUS-methode met mij doen krijg ik te horen dat ze in korte tijd helderheid over hun doelen hebben. Ze hebben prioriteiten aangebracht en weten wat ze nodig hebben om aan de slag te gaan.

 

Wil je meer weten over de FOCUS-methode? Je kunt hier de eerste vier hoofdstukken van het boek downloaden. Ik kan je uit ervaring vertellen dat het werkt! En dat geeft rust en helderheid.