22 januari: vroeg

Posted by on 22-01-2019 in Blog | 0 comments

Om zes uur beginnen. Dat betekent om half vijf opstaan. HALF VIJF. In de ochtend.

Goed voorbereid

Als ik zo’n vroege dienst heb leg ik de avond van te voren alles klaar. Ik sta op. Fris mezelf op met een washandje. Tanden poetsen, aankleden en zoef de deur uit. Op Schiphol heb ik dan nog een rustig half uur voor koffie en make-up – want ja je moet er wel een beetje representatief uitzien natuurlijk.

Net op tijd

Sommige collega’s doen het andersom. Die nemen thuis dat half uur om wakker te worden en komen dan 5 minuten voor aanvang binnen rennen. Het is maar net wat je prettig vind.

Tijdwinst

Het wordt ondernemers vaak aangeraden om vroeg op te staan. Het zou je meer succes brengen. Veel ondernemers die ik ken staan vroeg op. Sommige gaan gelijk sporten. Anderen gebruiken de tijd om hun dag te plannen, het nieuws te lezen of mailtjes te beantwoorden. En een flink aantal onderneemsters uit mijn netwerk begint met een meditatie.

Jouw biologische klok

Maar ik ken ook ondernemers die pas uren later opstaan en dan tot laat in de avond of zelfs tot vroeg in de nacht doorgaan. En dan ook heel productief zijn. Het gaat er vooral om dat je je je eigen biologische klok volgt.

Bij-baan

Met een bijbaan of andere verplichtingen, zoals kleine kinderen die naast je bed staan, is het niet altijd makkelijk je eigen biologische klok te volgen. Ik ben wel een ochtendmens, maar half vijf is me ’s winters echt te vroeg. Mijn hele lichaam protesteert zodra ik vanuit mijn warme, zachte huis de gure donkere kou in moet.

Langer licht

Volhouden tot de lente dus maar. Want als het eenmaal lekker licht en warm is buiten dan sta ik soms gewoon voor mijn plezier op om half vijf. In de ochtend!